Tor Ærlig: Mannen fra i går

med John Peter Støa og Øyvind Risberg

 

Tor Ærlig

alias Tor Erling Naas

 

er forfatter, tegner, musiker og mye annet rart.

Han har gitt ut til sammen tolv bøker, med tegneserier og tekst. Bøkene har fått en rekke prisnominasjoner og til og med et par priser. Apefjes ble av Dagbladets lesere kåret til en av tidenes femten beste norske ungdomsbøker, og tegneserieromanen Ser du meg nå? til en av de tolv viktigste norske tegneserieklassikerne. 

 

Som musiker var han med bandet Kaptein Tordenbrak innom Ti i skuddet i 1996 med radiohiten Generasjon f.eks og da Tor Ærlig og Detektivene slapp sitt første hele album hadde de allerede sneket seg inn på Dagbladets liste over Telemarks 25 beste plateutgivende artister de siste 40 åra. I fjor kom soloalbumet Vinger av papir.

 

Men han har også i mange år skrevet dikt, og denne høsten kom diktsamlingen Mannen fra i går. Utgivelsen ble markert med en musikalsk tremanns-forestilling med samme navn, uroppført på Ibsenhuset i Skien i oktober.  

 

Denne musikalske kabaréten handler om å klare å stå opp om morran når du ikke skal på jobb, men bare sitte og lage tegnefilmer og skrive rare dikt. Den handler om å møte framtida i døra med gårsdagens avis og å forsøke å treffe tidsånden når du ikke lenger finner lesebrillene. Men den handler også om lokal arkitektur, samferdsel og usynlige bomber, samt om å bestemme seg for bare å dikte om det du ser utenfor stuevinduet ditt. Den er dessuten veldig trist - og temmelig morsom. Kort sagt, den er som livet - sånn som det har blitt.

 

Mannen fra i går er en reise gjennom ord, toner og tegninger. Det er også en scenisk versjon av boka med samme navn, som selvfølgelig blir å få kjøpt signert denne kvelden. Det hele gis en gladtrist innramming av de musikalske magikerne John Peter Støa (piano og trøorgel) og Øyvind Risberg (gitar) som både spiller, synger og bidrar til arrangement og produksjon.

 

Til daglig livnærer Tor Erling seg med å live-tegne til inspirasjonsforedrag og å sprite opp kjedelige tema med animasjon og musikk.